Les hva Stavanger Aftenblad skriver om Vålandstun!

Faksimile: aftenbladet.no fredag 10. september 2021


I 2017 gjennomførte Stavanger utvikling en prosjektkonkurranse om nyskapende eldreboliger, som skulle oppføres på tomten til Vålandstunet sykehjem. Ineo Eiendom, arkitekt Haga & Grov og Smedsvig Landskapsarkitekter vant konkurransen, og i vår kunne de første beboerne flytte inn i leilighetene på Vålandstun.

Motvirker ensomhet

– De fleste kjøper leilighet her på grunn av det sosiale. Nå har jeg så mye å gjøre at jeg begynner å lure på om jeg må selge hytta, sier Liv Vennestrøm spøkefullt.

I mai var hun den aller første beboeren som flyttet inn, sammen med kongepuddelen Ole. Nå sitter hun sammen med nabo og ny venninne Laila Lunde i delen av fellesområdet som kalles biblioteket, der det arrangeres daglige kaffepauser, vinkvelder og mer, i regi av beboerne selv.

– Samfunnet ønsker at eldre skal bo hjemme lengst mulig, og da er ensomhet en av de største utfordringene. Her bor det personer mellom 59 og 92 år, og vi er mange som har det mye kjekt sammen. Derfor håper jeg politikerne er våkne og ser at dette er måten å bygge på, sier Lunde.

Gartner og kokk

I tillegg til beboernes egne initiativ, legger også bokonseptet på Vålandstun opp til møteplasser og trivsel gjennom organiserte aktiviteter, lett tilgjengelige fellesområder og en digital plattform som hjelper beboerne med å løse praktiske behov som bestilling av gjesteleilighet og middag.

Her er egen gledesspreder, gartner, treningsinstruktør og kokk, og nylig åpnet restauranten med middagsservering to ganger i uken.

– Det er mye hyggeligere å spise middag med storfamilien her nede, enn å lage seg ferdigmiddag alene i leiligheten. Og i helgen har jeg bestilt restauranten til barnebarnet mitt sin konfirmasjon, sier Lunde, som er stolt av å fortelle hvor hun bor.

– Byggene passer godt inn her på Våland, og både fellesområdene, møbleringen og hagen er nydelig gjennomført.

Høy prisklasse

De 38 leilighetene har størrelser mellom 50 og 105 kvadratmeter. De åtte leilighetene som fortsatt er til salgs, har priser mellom 5 og 10 millioner kroner.

– Både leilighetene og fellesområdene holder høy standard. Materialene er nøye utvalgt, med skifer på taket og lokalt produsert kledning i tre, som gjør at boligene passer godt inn i trehusbebyggelsen i nabolaget, sier selger Eirin Hovland Hollund i Ineo Eiendom.

Boligene er planlagt på en måte som skal bygge opp under fellesskap, men som likevel skal gi følelsen av å bo i enebolig, forteller Hollund.

– Når du skal gå inn og ut av leiligheten, kan du selv velge om du vil gå ut gjennom fellesområdene, eller direkte ut på gateplan. Friheten til å være privat er viktig, selv om du bor i et fellesskapsprosjekt.

– Framtidens boform

Hollund mener Vålandstun står frem som et godt eksempel for hvordan Stavanger kan møte den kommende eldrebølgen.

– Du er så ung som du føler deg, og på Vålandstun får beboerne nye bekjentskap på tvers av alder. Det skaper god stemning og et trygt bomiljø, der de som bor her kan få hjelp til det de trenger. Vi mener det er framtidens boform for seniorer, sier hun.

Selgeren forteller at en del kjøpere har trengt litt ekstra betenkningstid.

– Det er lengre prosesser i dette prosjektet, sammenlignet med andre typer
boligprosjekt. Noen av dem som melder sin interesse har bodd i husene sine i femti år, og da trenger man litt tid til å tenke seg om.

I Vennestrøm sitt tilfelle var det datteren som oppfordret til å ta Vålandstun i nærmere øyesyn. Det er hun glad for i dag.

– Da jeg mistet mannen min for tre år siden satt jeg igjen med et stort hus og masse ting. I leiligheten min her er alt nytt, jeg føler det er trygt og er egentlig fornøyd med det meste. Hvis jeg har en dag der jeg er litt deppa eller føler meg ensom, er det bare å gå ut av leiligheten. Da møter jeg noen, og så blir jeg glad igjen.