Turen starter her.

Hvor skal man starte når man skal fortelle om turmuligheter fra Vålandstun? Boligene grenser regelrett til Vålandsskogen med Vålandstårnet og sin fantastiske utsikt. Og lapper og kaffeserveringer på søndager. Videre er Mosvatnet en vakker spasertur unna, med fine turstier som fører til kunstmuseet og badeanlegget Gamlingen. Kanskje like greit alltid å ha badetøyet i en liten sekk? Våland kolonihage er dessuten også en tur verd! Kanskje på sykkel denne gang?

Skogsmagi på Våland.

Den flotte bøkeskogen ved Mosvatnet har et magisk preg. Om høsten bader bakken i vakre høstløv og på sommerstid gir skogen kanskje sårt etterspurt skygge. Trærne ble plantet omkring 1900, og trekronene danner en tett skjerm som begrenser solinngangen og vegetasjonen, foruten en velutviklet vårflora med vårkål og hvitveis. Den grønne miljøkulverten over motorveien vil gi et helhetlig og enda kjekkere turpreg, med sykkelstamvei og tursti, og Vålandskogen blir igjen gjenforenet med Mosvatnet, slik den var før motorveien kom.

Gamlingen for sprekingen.

Nye Gamlingen ligger vakkert til ved Mosvatnet, og utendørsbassenget er åpent året rundt. Gamlingen ble kåret til Årets badeanlegg i 2018, og det med god grunn: Med innbydende og gjennomtenkt arkitektur, miljøvennlig oppvarming fra 26 energibrønner og eget trimrom, er Gamlingen inkluderende, tilgjengelig og funksjonelt. Her kan du drøse med naboer både i badstue og på kafe, kanskje etter noen lengder i det store bassenget.

Muségaten.

Etter omfattende anleggsarbeid fremstår Muségaten endelig i all sin prakt. Den 800 meter lange miljøgata har fått nye fortau og gatelys, opphøyde kryss og beplanting. Nederst i gaten finner du Muségaten blomster som kan muntre opp enhver stue med sine flotte og fargerike blomster. Sper du på med fersk bakverk fra Vaaland Dampbakeri & Conditori litt lengre oppi Muségaten og dagligvarer fra Prix, er handlerunden komplett.

Vålandstårnet – et lite smykke på byens tak.

Fra toppetasjen på Vålandstårnet har du 360 graders utsikt og ser både Nordsjøen, jærstrender, Jørpeland, Sandnes og så godt som hele Stavanger sentrum. Vålandstårnet på Vålandshaugen ble oppført i 1895 med vokterbolig for byens første trykkvannsbasseng. Det minner om en middelalderborg, og stilen på tårnet kalles pseudogotisk. Både «hatten» og det valmede taket ble påbygget i 1917. Under 2. verdenskrig brukte tyskerne tårnet som utkikkspost, og i etterkrigstiden ble deler av tårnet brukt som bolig. Mange i Stavanger har et forhold til tårnet, eller Vålandspibå som noen kaller det, som du kan se fra store deler av byen. Etter renovasjonen i 2016 framstår tårnet igjen som et lite smykke på byens tak.

Mosvatnet – en sentrumsnær perle.

Mosvatnet er en perle i Stavanger og er byens mest benyttede naturområde. Turstien har en lengde på 3,1 km, en helt passe lengde for tur, enten du vil spasere, jogge eller sykle.

Noen ganger, kanskje best når du er i spasermodus, kan du bruke tid på natur- og kulturopplevelsene underveis. Parken har blant annet et rikt fugleliv, med 150 fuglearter, takket være grunt vann, tett kratt og store trær. Hver kveld i vinterhalvåret, i den blå timen, lander det 10.000 kråkefugler i trærne rundt Mosvatnet. De aller fleste kråker flyr til en samlingsplass om natten, og flest velger altså Mosvatnet. Innimellom arrangerer Naturvernforbundet i Rogaland en aldri så liten kråkesafari rundt Mosvatnet – det anbefales!

Dessuten bør Stavanger kunstmuseum så absolutt besøkes når turen går rundt vannet. Museet har alltid aktuelle utstillinger utenom den faste samlingen, og like innenfor kuppelen byr den liten kafeen på hygge og hvile.